Kalarepa & Szpinak

 

Składniki: (porcja na 2 osoby)

1-2 szt. kalarepy łącznie z liśćmi, ale bez łodyg,

400-500 g świeżego szpinaku,

1 sztuka całego czosnku,

oliwa z oliwek,

pomidorki koktajlowe,

Przyprawy: sól, pieprz, chili, płatki drożdżowe.

 

Przygotowanie:

 

Na patelni rozgrzewamy delikatnie oliwę i wrzucamy obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie dodajemy kalarepę pokrojoną w krążki i jej liście. Doprawiamy. Kiedy kalarepa zmięknie,  wrzucamy szpinak i jeszcze raz doprawiamy. Czekamy, aż woda ze szpinaku odparuje i gotowe. 

Całość posypujemy płatkami drożdżowymi lub wegańską alternatywą parmezanu. Podajemy z grzankami.

 

Wegańskie zakupy na