Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Grzanki z cukinią

Image
Grzanki z cukinią - vegestyl
Wegańskie grzanki z cukinią to zbilansowany posiłek, w którym składniki takie jak jasne pieczywo, świeża cukinia i wegańska alternatywa sera tworzą wyśmienite połączenie. Wzmacniając smak oliwą z oliwek, czosnkowym aromatem i nutą rozmarynu, grzanki stają się wyjątkowo pociągające dla miłośników wegańskich smaków. Po odpowiednim przyrządzeniu i upieczeniu, grzanki stają się rumiane, zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem.

Składniki: (porcja dla 2 osób)

4 kromki jasnego pieczywa,
1 średnia cukinia,
50 ml oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku,
gałązka świeżego rozmarynu,
100 g wegańskiej alternatywy sera,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Do oliwy z oliwek wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy rozdrobnione i lekko zgniecione listki rozmarynu oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. 
Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy sól i pieprz oraz bardzo delikatnie mieszamy. 
Każdą grzankę nacieramy przygotowaną oliwą z oliwek. Układamy kolejno starty również na grubych oczkach wegański ser i na wierzchu cukinię. 
Pieczemy w piekarniku, aż grzanki zrobią się rumiane.

Więcej przepisów w tej kategorii

Przystawki Śniadania