Image

Wegańskie grzanki z cukinią to zbilansowany posiłek, w którym składniki takie jak jasne pieczywo, świeża cukinia i wegańska alternatywa sera tworzą wyśmienite połączenie. Wzmacniając smak oliwą z oliwek, czosnkowym aromatem i nutą rozmarynu, grzanki stają się wyjątkowo pociągające dla miłośników wegańskich smaków. Po odpowiednim przyrządzeniu i upieczeniu, grzanki stają się rumiane, zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem.
Składniki: (porcja dla 2 osób)
4 kromki jasnego pieczywa,
1 średnia cukinia,
50 ml oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku,
gałązka świeżego rozmarynu,
100 g wegańskiej alternatywy sera,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do oliwy z oliwek wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy rozdrobnione i lekko zgniecione listki rozmarynu oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy sól i pieprz oraz bardzo delikatnie mieszamy.
Każdą grzankę nacieramy przygotowaną oliwą z oliwek. Układamy kolejno starty również na grubych oczkach wegański ser i na wierzchu cukinię.
Pieczemy w piekarniku, aż grzanki zrobią się rumiane.