Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Focaccia

Image
Focaccia vegestyl
Przepis na wegańską focaccię, przygotowaną z mąki pszennej, roślinnego mleka i oleju. Ciasto jest bogato ukiełznane oliwą z czosnkiem i rozmarynem. Do ciasta dodawane są różnego rodzaju warzywa według preferencji.

Składniki na ciasto: ( 2 sztuki )

2 szklanki mąki pszennej typ 550,
3 łyżeczki cukru,
20 g drożdży,
ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego,
ok. 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego.

Oliwa z oliwek:

ok. 100 ml oliwy z oliwek,
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
szczypta soli,
gałązka świeżego lekko zgniecionego rozmarynu.

Przykładowe dodatki:

Pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, szczypiorek, kapary, jarmuż, papryka czerwona, żółta, bakłażan, cukinia, suszone pomidory, czarnuszka, świeże zioła: rozmaryn, oregano, tymianek itp.

Przygotowanie:

Na początku robimy rozczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, podobnie mąki pszennej i letnie mleko roślinne. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.

Pozostałą część mleka roślinnego delikatnie podgrzewamy i łączymy z olejem. 
Do osobnej miseczki przesiewamy dwukrotnie mąkę przez sitko, dodajemy sól i łączymy z pozostałymi składnikami, czyli mlekiem i rozczynem zagniatając ciasto. Jeżeli istnieje taka potrzeba, podczas zagniatania można zwilżyć sobie dłonie olejem.

Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i wałkiem formujemy cienki plaster. Możemy wyciąć z ciasta dowolne kształty: wazon, motyla. Każdy plaster smarujemy przygotowaną wcześniej oliwą z oliwek, a na wierzchu układamy nasze ulubione dodatki. 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 - 250 stopni przez ok. 10-15 minut.

Więcej przepisów w tej kategorii

Przystawki

Podobne przepisy