Zapiekanki

Składniki:

4 bułki,
500 g pieczarek,
1 cebula,
1/3 papryki czerwonej,
1/3 papryki żółtej,
kilka sztuk czarnych oliwek bez pestek,
dowolne kiełki,
pęk zielonej pietruszki, rukola lub bazylia,
50 g alternatywy sera feta,
100 g alternatywy sera do pizzy smak mozzarella,
olej,
ketchup,
przyprawy: sos Tamari, sól, pieprz, chili.

Przygotowanie:

Każdą bułkę kroimy na dwie części, opróżniamy środki i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi pieczarkami. Całość doprawiamy. Kiedy pieczarki są już gotowe wypełniamy nimi bułki i posypujemy startą na grubych oczkach alternatywą sera i oliwkami. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę papryką, kiełkami i zieloną pietruszką. Alternatywę sera feta rozpuszczamy na patelni z odrobiną wody i polewamy każdą zapiekankę. 

Wegańskie zakupy na