Zapiekanki ze szpinakiem

Składniki:

4 bułki,
150 g pieczarek,
1/2 cebuli,
1/4 papryki czerwonej,
dowolne kiełki (użyłam amarantusa),
50 g alternatywy sera feta,
olej do smażenia,
4 ząbki czosnku,
szpinak mrożony cały,
garść kukurydzy,
przyprawy: sól, pieprz, chili.

Przygotowanie:

Każdą bułkę kroimy na dwie części, opróżniamy środki i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy do momentu, aż się zarumienią. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy wraz ze zgniecionym czosnkiem na patelni oraz z dodanym chwilę później szpinakiem. Doprawiamy. Osobno podsmażamy pieczarki przekrojone na pół. Zarumienione bułki faszerujemy szpinakiem, pieczarkami i innymi ulubionymi dodatkami. Alternatywę sera feta rozpuszczamy na patelni z odrobiną wody i polewamy każdą zapiekankę. Na wierzchu posypujemy dowolnymi kiełkami. Tu użyte zostały kiełki amarantusa.

Wegańskie zakupy na