Sałatka rozmaitości.

Składniki:

dowolna sałata,
rukola lub / i roszponka (cokolwiek zielonego macie w lodówce),
1/2 awokado,
1/2 granata (opcjonalnie), 
kapary,
oliwki,
1/2 cytryny,
1/2 wędzonego tofu
3 łyżeczki płatków drożdżowych
pieprz,
1 łyżeczka sosu Tamari,
olej kokosowy do grillowania.

Do grillowania:
1/2 czerwonej cebuli,
1 cukinia,
3 plasterki bakłażana,

Przygotowanie:
Czerwoną cebulę i bakłażana kroimy w krążki, cukinie w dłuższe plastry i grillujemy na patelni  grillowej pokrytej olejem kokosowym.

Na osobnej patelni smażymy pokrojone w drobną kostkę tofu(skwarki) na rumiano.

W oddzielnym naczyniu dodajemy sałatę (najlepiej sałatę porwać a nie kroić nożem), roszponkę, pokrojone avocado, granat, kapary, oliwki.

Zgrillowane warzywa i podsmażone tofu dodajemy do pozostałych składników. Na koniec  dorzucamy płatki drożdżowe, sok z cytryny i sos tamari i wszystko mieszamy.

Ważne! Sałatkę mieszamy bardzo delikatnie. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu.

Wegańskie zakupy na