Image

Wegański omlet na bazie naturalnego tofu, mąki ryżowej i aromatycznych przypraw jak czarna sól himalajska i kurkuma. Sposób przygotowania polega na zmiksowaniu wszystkich składników do uzyskania gęstej masy i usmażeniu jej na patelni. Dodatkowo, do omletu może zostać dodana garść pokrojonego szpinaku. Urozmaiceniem dla potrawy mogą być grillowane bakłażany w towarzystwie sosu sojowego Tamari oraz pomidory z awokado.
Składniki:
ok. 150 g tofu naturalnego,
1 pełna łyżka mąki ryżowej,
ok. 1/3 szklanki wody,
olej do smażenia,
przyprawy: czarna sól himalajska (1/2 łyżeczki), płatki drożdżowe bezglutenowe (3 łyżeczki), kurkuma (1 łyżeczka),
garść pokrojonego szpinaku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Ciasto powinno być bardziej gęste od naleśnikowego. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Opcjonalnie możemy dodać pokrojony szpinak do gotowej masy.
* Podajemy z różnymi dodatkami, grillowanym bakłażanem z dodatkiem sosu sojowego Tamari i pomidorami z awokado.
Więcej przepisów w tej kategorii
Śniadania