Zupa orientalna z fasolą

Składniki:

1 słoik białej fasoli,
1 puszka krojonych pomidorów,
1-2 ziemniaki,
50-60 g granulatu sojowego najlepiej PROVITA,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
olej do smażenia,
śmietanka sojowa lub kokosowa do zabielenia,
pęk zielonej pietruszki lub kolendry,
Przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 plasterki świeżego imbiru, sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki tymianku.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy około 4-5 szklanek wody, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, zgnieciony czosnek, posiekane plasterki świeżego imbiru i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę z granulatem sojowym.Kiedy wszystko się zarumieni wrzucamy do garnka z gotującymi ziemniakami.

Na patelni przesmażamy również pomidory z puszki wraz z pozostałymi przyprawami. Kiedy pomidory odparują dodajemy do pozostałych składników.

Na koniec wrzucamy do garnka dobrze wypłukaną białą fasolę, doprawiamy jeszcze do smaku i zabielamy śmietanką w garnku bądź bezpośrednio na talerzu oraz posypujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.

Wegańskie zakupy na