Domowy makaron

Składniki na makaron domowy:

2 - 3 szklanki mąki pszennej typ 550,
ciepła woda,
2 - 4 łyżki oleju,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka kurkumy.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól, kurkumę, wodę oraz olej. Stopniowo łączyć ze sobą składniki. 

Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na płaskie i cieniutkie placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w płaski rulon i pokroić. 

Rozsypać kluski po stolnicy i poczekać, aż makaron przeschnie. 

Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu, aż będzie al dente.

 

 

Wegańskie zakupy na