Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Pieczarkowa z tymiankiem

Image
Pieczarkowa z tymiankiem vegestyl
"Wegańska, aromatyczna zupa pieczarkowa z tymiankiem! Przepis zawiera zdrowe składniki jak marchewka, seler, pietruszka, pory oraz unikalne dodatki takie jak mleczko kokosowe i sos sojowy Tamari. Można także dodać suszone grzyby dla dodatkowego smaku."

Składniki:

500 g pieczarek,
3 średnie marchewki,
1 pietruszka korzenna,
1/3 selera korzennego,
2 gałązki selera naciowego,
1/2 pora,
1/2 puszki mleczka kokosowego,


Zioła: tymianek (4-5 łyżek), 
Przyprawy: chili, pieprz, sól, sos sojowy Tamari (3-4 łyżki), kurkuma (1 płaska łyżeczka), 2 ząbki czosnku,


Dodatkowo olej do smażenia.

* Można dodać kilka grzybków suszonych.

Przygotowanie:

Pieczarki przekroić na pół i każdy kawałek jeszcze pokroić na drobne plasterki. Podsmażamy je na patelni, aż się przyrumienią.

Marchewkę, pietruszkę i seler korzenny ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wodą (około 3-3,5l wody) i gotujemy około 15-20 minut. Jeżeli mamy,  suszone grzybki wrzucamy kilka.

Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy Tamari.

Do takiego wywaru wrzucamy przesmażone i zarumienione pieczarki, tymianek,  doprawiamy jeszcze do smaku i na koniec wlewamy 1/2 puszki mleczka kokosowego.

Więcej przepisów w tej kategorii

Zupy

Podobne przepisy