Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Lasagne vege de lux

Image
Lasagne vege de lux vegestyl
Rozkoszuj się pyszną lasagne vege de lux. Wegańskie danie bez potrzeby gotowania makaronu lasagne przeznaczone dla foremki 30x25. Prawdziwa rozkosz i włoski smak!

Wielkość foremki 30x25
Makaron lasagne nie wymagający gotowania.

Sos pomidorowy:
cebula,
puszka krojonych pomidorów,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
sól, pieprz,
2/3 szklanki granulatu sojowego, 
ok. 1 szklanki wody.

Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy, aż się zarumieni. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy i dusimy przez 5-10 minut.

Bakłażan
2 bakłażany kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na patelnie, na której znajduje się już podgrzany olej i podsmażona łyżka curry. Mieszamy, dodajemy trochę wody, około 50 ml sosu sojowego Tamari i dusimy, aż bakłażan będzie miękki, tak około 10-15 minut.

Sos beszamelowy:
400 ml alternatywy mleka sojowego niesłodzonego,
1/3 łyżeczki kurkumy, 
50 g margaryny wegańskiej, 
sól, 
1 czubata łyżka mąki pszennej,
alternatywa sera wegańskiego Violife lub Greenvie,

Przygotowanie:
Z 400 ml oddzielamy około 1/2 szklanki mleka sojowego i mieszamy z mąką, natomiast pozostałą część podgrzewamy do momentu wrzenia wraz z margaryną, kurkumą i solą. Powoli mieszając, dodajemy wcześniej rozrobioną mąkę z alternatywą mleka sojowego. Na koniec dodajemy ser (starty na grubych oczkach), wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Masa szpinakowa:
450-500 g mrożonego szpinaku,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
50 ml śmietanki kokosowej,

Przygotowanie:
Mrożony liściasty szpinak wrzucamy na patelnie, dusimy około 5-10 minut, dodajemy 3 ząbki czosnku , sól pieprz i na koniec około 50 ml śmietanki kokosowej.

Foremkę smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy pierwszą warstwę makaronu i na wierzch dajemy cienką warstwę sosu pomidorowego i bakłażany. Następnie układamy drugą warstwę makaronu i na to szpinak z beszamelem. Ponownie wykładamy trzecią warstwę makaronu i sos pomidorowy, pozostawiając ok. 1/2 szklanki sosu do polania wierzchu. Na koniec ostatnia warstwa makaronu i  sos pomidorowy. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni około 20-30 minut.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne Makarony

Podobne przepisy