Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Ziemniaki faszerowane warzywami

Image
Ziemniaki faszerowane warzywami vegestyl
Faszerowane ziemniaki zapiekane z warzywami to wspaniały pomysł na obiad

Ziemniaki faszerowane warzywami

Składniki:

1/2 czerwonej papryki,
1/2 żółtej papryki,
1/2 zielonej papryki,
1/2 średniej cukinii,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
ok. 100 ml pomidorowej pulpy,
1 puszka czerwonej fasolki,
1/2 słoiczka/puszki kukurydzy,
70-100 g granulatu sojowego,
olej do smażenia,
przyprawy: sos sojowy Tamari, chili, kurkuma, czarny pieprz, kolendra,
100-150 g alternatywy sera feta,
zielona natka pietruszki, kolendry lub rukola,
4-5 sztuk dużych ziemniaków.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Kiedy będą gotowe, dzielimy pionowo lub poziomo na dwie części.

Środki ziemniaka wyciągamy łyżeczką, robiąc miejsce na farsz.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ze zgniecionym i posiekanym czosnkiem.  Kiedy delikatnie się zarumieni, wsypujemy granulat sojowy i odrobinę wody. Dusimy całość kilka minut.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa, sos pomidorowy i doprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy wypłukaną fasolkę oraz kukurydzę. 
Ziemniaki pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu posypujemy pietruszką, kolendrą lub rukolą oraz całość polewamy roztopioną alternatywą sera feta.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne Przystawki

Podobne przepisy