Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Wegańska zupa cebulowa z grzankami

Image
Wegańska zupa cebulowa z grzankami Vegestyl
Wegańska zupa cebulowa z nutą tymianku i białego wina, podawana z grzankami i wegańską mozzarellą, zapiekana do chrupkości.

Porcja na dwie miseczki.

Składniki:

1-1,5 l bulionu,
7 sztuk średniej wielkości cebuli,
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
2 łyżeczki świeżego tymianku,
100 ml białego wytrawnego wina,
100 g wegańskiej alternatywy sera mozzarella (Violife),
Oliwa z oliwek do smażenia,
4 grzanki.

Przyprawy: 1-1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz, sól, szczypta kminku (opcjonalnie), 4-5 ziarenek ziela angielskiego.


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pióra, i podsmażamy powoli na oliwie z oliwek. Aby zupa miała wspaniały smak, cebula musi być karmelizowana na małym ogniu, często mieszana do uzyskania pięknego bursztynowego koloru.

Kiedy cebula jest pięknie zarumieniona, podlewamy na koniec białym winem, mieszamy kilka minut. 

Połowę cebuli blendujemy, aby nadać zupie gęstości i łączymy z bulionem. 

Doprawiamy do smaku przyprawami i tymiankiem. Gotujemy około 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy grzanki. 

Kiedy zupa jest gotowa, przelewamy do miseczek, wrzucamy po łyżce startej alternatywy sera wegańskiego do zupy, a na wierzchu układamy chrupiące grzanki i posypujemy resztą alternatywy sera. Używam Volife.

Zapiekamy w żaroodpornych miseczkach w temperaturze 160-170 stopni około 15 minut.
 

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne Zupy

Podobne przepisy