Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Kurki i purée z jarmużem

Image
Kurki i purée z jarmużem vegestyl
"Wege przepis na kurki z jarmużem i purée z ziemniaków.

Składniki:

500 g kurek,
1-2 cebule,
500 g ziemniaków,
100 g jarmużu,
50 ml śmietanki Cocomas lub innej,
olej do smażenia,
1 gałązka zielonej natki selera,
przyprawy: sól, pieprz, 4 listki laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, szczypta chili, kurkumy, tymianek, majeranek, ok. 20-30 ml sosu Tamari.

Przygotowanie:

Purée: ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i gotujemy wraz z dodatkiem soli w skórkach. Na patelni z dodatkiem wody dusimy jarmuż, z którego wcześniej trzeba usunąć twarde łodygi. Kiedy ziemniaki i jarmuż są już gotowe, łączymy je razem i blendujemy. 
Kurki: drobno pokrojoną cebulę smażymy na patelni do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy do niej dokładnie umyte i pokrojone kurki. Wrzucamy wszystkie przyprawy i dusimy około 15-20 minut. Kiedy kurki są już gotowe, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne

Podobne przepisy