
Ten przepis na steki sojowe to pyszna, wegańska alternatywa dla mięsa. Przepis na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kuchni roślinnej i polskiej:)
Składniki:
sojowe steki (2-3 sztuki),* steki sojowe np. marki Provita (ważna jest jakość produktu),
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz,
panierka: 1 łyżka płatków drożdżowych, 2 łyżki bułki tartej, 3-5 łyżek zgniecionych płatków kukurydzianych,
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
woda.
Przygotowanie:
Steki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu moczymy w zmielonym i połączonym z letnią wodą siemieniu lnianym, a następnie panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Składniki na purée z młodego buraka:
4-6 młodych buraczków,
2-3 łyżki kokosowej alternatywy śmietanki,
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, cynamon,
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu zdejmujemy skórki, kroimy w kostkę i blendujemy. Na koniec doprawiamy do smaku.
Więcej przepisów w tej kategorii
Dania główne