Kofta indyjska

Składniki na pulpeciki:

4-5 szt. ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków,
1/5 niewielkiego ugorowanego na parze i rozdrobnionego kalafiora,
1 ugotowana na parze i posiekana marchewka, 
1 lub 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku,
1/4 szklanki liści  świeżej kolendry,
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
1-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka kolendry w proszku,
1 łyżeczka garam masala,
1 łyżeczka czerwonego chilli w proszku,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w proszku,
 sól do smaku,
olej do smażenia.

Składniki na sos: 

2 puszki pomidorów bez skórki,
1 cebula,
3-4 ząbki czosnku,
1 średni kawałek świeżego posiekanego imbiru,
1/2 łyżeczki chilli,
8-10 orzechów nerkowca wcześniej namoczonych i zblendowanych,
2- 3 łyżki zmielonego tofu,
1 lub 2 łyżeczki nasion kminku,
2 listki laurowe,
2 łyżeczki kardamonu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku,
1/2 łyżeczki proszku curry,
1-2 łyżeczki garam masala,
sól do smaku,
1-2 łyżki oleju.

* Zielona świeża kolendra do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ugotowane na kotleciki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie, doprawiamy i smażymy na głębokim tłuszczu, lub pieczemy w piekarniku na rumiano. Mąka z ciecierzycy służy do panierki kotlecików przed smażeniem, ale również w zależności od konsystencji można dodać ją bezpośrednio do farszu wraz z mąką ziemniaczaną. 
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, zgnieciony i posiekany czosnek. Następnie wlewamy pomidory z puszki bez skórki. Czekamy, aż pomidorki odparują i delikatnie się przesmażą i dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, tofu i orzechy nerkowca. Gotowy sos wlewamy do naczynia w którym będziemy zapiekać kilka minut, aby danie było podane gorące a na wierzchu układamy kotleciki. Całość po upieczeniu posypujemy świeżą kolendrą.

Wegańskie zakupy na