Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Kofta indyjska

Image
Kofta indyjska vegestyl
Przepis na wegańską Koftę indyjską to egzotyczna kompozycja aromatycznych składników. Na pulpeciki potrzebne są: ugotowane ziemniaki, kalafior, marchewka, zielony groszek, mąka z ciecierzycy i ziemniaczana oraz zestaw przypraw.

Składniki na pulpeciki:

4-5 szt. ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków,
1/5 niewielkiego ugorowanego na parze i rozdrobnionego kalafiora,
1 ugotowana na parze i posiekana marchewka, 
1 lub 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku,
1/4 szklanki liści  świeżej kolendry,
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
1-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka kolendry w proszku,
1 łyżeczka garam masala,
1 łyżeczka czerwonego chilli w proszku,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w proszku,
sól do smaku,
olej do smażenia.

Składniki na sos:

2 puszki pomidorów bez skórki,
1 cebula,
3-4 ząbki czosnku,
1 średni kawałek świeżego posiekanego imbiru,
1/2 łyżeczki chilli,
8-10 orzechów nerkowca wcześniej namoczonych i zblendowanych,
2- 3 łyżki zmielonego tofu,
1 lub 2 łyżeczki nasion kminku,
2 listki laurowe,
2 łyżeczki kardamonu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku,
1/2 łyżeczki proszku curry,
1-2 łyżeczki garam masala,
sól do smaku,
1-2 łyżki oleju.

* Zielona świeża kolendra do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ugotowane na kotleciki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie, doprawiamy i smażymy na głębokim tłuszczu, lub pieczemy w piekarniku na rumiano.

Mąka z ciecierzycy służy do panierki kotlecików przed smażeniem, ale również w zależności od konsystencji można dodać ją bezpośrednio do farszu wraz z mąką ziemniaczaną. 
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, zgnieciony i posiekany czosnek. Następnie wlewamy pomidory z puszki bez skórki. Czekamy, aż pomidorki odparują i delikatnie się przesmażą i dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, tofu i orzechy nerkowca.

Gotowy sos wlewamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać kilka minut, aby danie było podane gorące, a na wierzchu układamy kotleciki. Całość po upieczeniu posypujemy świeżą kolendrą.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne

Podobne przepisy