Dyniowe curry z trawą cytrynową

Składniki:

1/2 niewielkiej dyni (odmiana jadalna ze skórką np. hokkaido),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 pęd świeżej trawy cytrynowej,
2-3 łyżeczki curry,
sól,
1/3 świeżej papryczki chili,
garść groszku cukrowego,
1/2 puszki czerwonej fasolki (dokładnie wypłukana),
1/2 cytryny,
kilka świeżych listków mięty,
mleczko kokosowe,
2-3 łyżki oleju,
czarny sezam do posypania,
ryż.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oleju. Dynie dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zarumienionej cebuli. Odkładamy garść pokrojonej dyni, aby dodać ją w końcowym etapie. Kiedy wszystko będzie już miękkie, przekładamy do wyższego naczynia,  blendujemy na gładką masę i ponownie przekładamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, rozdrobnioną trawę cytrynową, odrobinę wody i wszystko dusimy do momentu, aż zacznie unosić się aromat trawy cytrynowej. Na koniec wrzucamy odłożoną część dyni, groszek zielony i czerwoną fasolkę, zalewamy mleczkiem kokosowym, wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut. 
Podajemy z ryżem, posypujemy świeżą miętą, czarnym sezamem i skrapiamy cytryną.

Wegańskie zakupy na