Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy
Image
Pakora vegestyl
Przygotuj wegańską, chrupiącą przekąskę - pakorę z białej kapusty i mąki z ciecierzycy. Smaż na oleju z przyprawami takimi, jak curry, czy chilli.

Składniki: (Około 20-30 sztuk)

1/3 ( ok. 500 g) świeżej niewielkiej główki kapusty białej*,
250-300 g mąki z ciecierzycy,
woda.

Przyprawy:

1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka czarnuszki,
1 łyżka curry,
1/2 łyżeczki chilli

olej do smażenia

*może być kalafior, cukinia, brokuł lub inne warzywa.

Przygotowanie:

Za pomocą łyżki mieszamy mąkę, stopniowo dodając wodę i przyprawy.  Ciasto powinno być podobne do naleśnikowego, z tym że bardziej gęste.

Kapustę drobno szatkujemy i łączymy z ciastem.

Wszystko dokładnie mieszamy i łyżką nakładamy na gorący olej na patelni. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Pakorę wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu. Zjadamy na ciepło lub zimno z sosem, lub wegańską alternatywą jogurtu.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne Przystawki

Podobne przepisy