Makaron w alternatywie feta.

Składniki:

150-200 g dowolnego makaronu,
200-250 g alternatywy sera feta,
50 g dowolnego sera do posypania,
gałązka pomidorków koktajlowych,
gałązka rozmarynu,
100-150 g fasolki cukrowej,
200-300 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
przyprawy: sól, pieprz, chili,
1-2 łyżeczki dowolnego oleju.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al-dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju i wody dusimy pod przykryciem fasolkę cukrową. Powinna być jeszcze chrupiąca. W ten sam sposób przygotowujemy szpinak. W obu przypadkach dodajemy sól, do szpinaku jeszcze chili i pieprz. Kiedy makaron jest gotowy przekładamy go do naczynia w którym będziemy zapiekać i posypujemy pokrojoną w kostkę alternatywą fety, następnie wrzucamy fasolkę cukrową, szpinak, gałązkę rozmarynu. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i posypujemy jeszcze innym startym na drobnych oczkach serem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wegańskie zakupy na