Pasta pomidorowa

 

Składniki:

400-500 g spaghetti,
100 ml oliwy z oliwek,
3 ząbki czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
4-5 szt. świeżych pomidorów bez skórki,
1/2 lub 1/3 świeżej papryczki chili,
2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
inne zioła: oregano, tymianek lub bazylia,
2 listki laurowe,
alternatywa parmezanu do posypania,
przyprawy: pieprz, sól,

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al-dente. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, którą na najmniejszym płomieniu podgrzewamy, dodajemy zgnieciony i rozdrobniony czosnek, pokrojoną papryczkę chili, listek laurowy i na koniec gałązki rozmarynu. Wszystko podgrzewamy, ale nie smażymy, tak mniej więcej około 15-10 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki i pomidory świeże pokrojone w kostkę - bez skórki. Całość smażymy do momentu, aż woda lekko odparuje. Dodajemy ulubione zioła, następnie wrzucamy makaron i mieszamy. Doprawiamy, jeżeli istnieje taka potrzeba, zwiększamy płomień na minutę, aby całość była mocno gorąca. Gotowe danie posypujemy alternatywą parmezanu.

 

Wegańskie zakupy na