Pierogi z soczewicą

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej,
ok. 1/2 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli,
50 ml oliwy z oliwek,

Składniki na farsz:

1 - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
1 - 2 cebule,
1 większa marchewka,
1/2 selera korzennego,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 
pęk zielonej pietruszki,

 

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z solą, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto na pierogi. 
Soczewicę, marchewkę i seler gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy cebulę. Łączymy cebulę z soczewicą oraz zblendowaną marchewką i selerem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto nadziewamy farszem. Pierogi gotujemy w wodzie do której wsypujemy 1 łyżeczkę kurkumy, dzięki czemu mają piękny kolor. Posypujemy natką pietruszki, podsmażoną cebulą lub skwarkami z wędzonego tofu.

Wegańskie zakupy na