Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Risotto warzywne

Image
Risotto warzywne vegestyl
"To wegańskie risotto pełne jest świeżych warzyw, takich jak cebula, czosnek, papryka, cukinia, bakłażan i pieczarki, zaprawione wytrawnym winem i oliwą z oliwek. Doskonałe danie na obiad."

Składniki: (porcja na 2 osoby)

1 szklanka ryżu risotto (ewentualnie do sushi),

1 cebula,
4-5 ząbków czosnku,
ok. 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
oliwa z oliwek do smażenia,
1/4 czerwonej papryki,
1/4 niewielkiej cukinii, 
garść zielonego groszku cukrowego lub mrożonego,
2 plasterki bakłażana,
3-4 pieczarki,
2 grzybki suszone,
pęk zielonej drobno posiekanej pietruszki,
przyprawy: pieprz grubo mielony, sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Ryż kilkakrotnie dokładnie wypłukać. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, zgnieciony ząbek czosnku (1 sztukę). Dokładnie mieszamy i wrzucamy ryż z dodatkiem wody (2 szklanki).

Mieszamy i podlewamy biały winem.

Kiedy ryż będzie, al dente wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę oraz pozostałe ząbki zgniecionego czosnku i dusimy tylko kilka minut, aby warzywa pozostały jeszcze chrupiące.

Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę. Podajemy mocno gorące.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne

Podobne przepisy