
Wegetariański zakwas buraczkowy to staropolski eliksir zdrowia. Ekologiczne buraki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i sól kamienna tworzą unikalny smak i cenne wartości odżywcze. Przygotowany według tradycyjnej metody fermentacji, ten roślinny napój to prawdziwa bomba prozdrowotna. Idealny przepis dla wegan i miłośników naturalnej kuchni.
Składniki:
2,5 kg - ekologicznych buraków,
4 l - przegotowanej i ostudzonej wody,
8 - 10 - ząbków czosnku,
8 - ziarenek ziela angielskiego,
6 - listków laurowych,
2 goździki,
Około 4 - łyżek soli kamiennej lub różowej himalajskiej,
Przygotowanie:
Dokładnie wyparzamy duży słoik lub jeśli mamy to kamionkowe naczynie. Buraki obieramy, myjemy i kroimy na grubsze plastry. Układamy warstwami, przekładając czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami. Na wierzchu powinny być buraki. Dobrze układać składniki dość ciasno.
W lekko ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól kamienną lub himalajską i zalewamy buraki tak, aby całe były nią przykryte. Buraki nie mogą wystawać poza wodę!
Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni.
Gotowy zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.
* Przez setki lat zakwas z buraków wykorzystywany był w leczeniu i profilaktyce. Medycyna ludowa zawsze korzystała ze skarbów natury. Zakwas to eliksir zdrowia i młodości o wszechstronnym prozdrowotnym zastosowaniu. Oczyszcza krew, wzmacnia odporność organizmu, jest naturalnym probiotykiem, przeciwdziała miażdżycy, odkwasza organizm, jest napojem energetycznym, wspomaga jelita, nerki …….Samo zdrowie!
Więcej przepisów w tej kategorii
Napoje i koktajle