
Odźwierciedlając aurę wiosny, ten przepis na wegańską nalewkę z lilaka jest świetnym dodatkiem do Twojej kolekcji domowej produkcji alkoholi. Składniki takie jak w pełni rozwinięte kwiaty lilaka, wódka, spirytus, sok z cytryny i suszona trawa cytrynowa, doprawione są cukrem, co nadaję napojowi słodki posmak. Dodatkowo, lilak jest znany ze swoich dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Przygotowanie tej nalewki wymaga odrobiny cierpliwości, ale końcowy rezultat na pewno Cię zadowoli! Spróbuj w wegańskim stylu.
Składniki:
4-5 kiści w pełni rozwiniętych Lilaka (fioletowego),
500 ml wódki,
200 ml spirytusu,
1/2 szklanki wody,
wyciśnięty sok z dwóch cytryn,
2 łyżki suszonej trawy cytrynowej,
2 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Zebrane w bezpiecznym miejscu kiście obieramy, oddzielając kwiaty i rozkładamy na kilka minut na lnianej ściereczce, aby pozbyć się robaczków:)
Przekładamy do wyparzonego słoika, dodajemy suszoną trawę cytrynową i zalewamy wódką, spirytusem.
Odstawiamy na około 2 tygodnie. Dobrze co jakiś czas wstrząsnąć.
Po tym czasie rozpuszczamy cukier z 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy, dodajemy sok z cytryny. Łączymy z nalewem.
Odstawiamy na około 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
Na koniec przecedzamy i nalew zlewamy do wyparzonych butelek.
*Wspaniale pachnący wiosną Lilak posiada również właściwości dobroczynne dla organizmu. Działa wspomagająco w leczeniu przeziębień, anginy, zapaleniu płuc, w chorobach reumatycznych, jako środek napotny…..
Więcej przepisów w tej kategorii
Przetwory