Przejdź do treści
  • Znaleziono 231 przepisów

← Powrót

Powidła z agrestu

Image
Powidła z agrestu
Pyszne powidła z agrestu to idealna propozycja dla miłośników domowych przetworów. Proces przygotowywania jest prosty, ale wymaga czasu.

Składniki: 

5 kg agrestu,

500g-1 kg cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

Agrest obieramy i dokładnie myjemy. Wsypujemy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż owoce puszczą soki, potem przez około 15 minut na większym ogniu ciągle mieszając i na koniec zmniejszamy ogień do minimum.

Tak gotujemy około godziny, pamiętając, by mieszać co jakiś czas.

Następnego dnia również wstawiamy na najmniejszy ogień i gotujemy około 30 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Im częściej powtórzymy tę czynność, tym powidła będą bardziej gęste.

Drugiego lub trzeciego dnia w zależności od pożądanej gęstości do powideł dodajemy cukier. Jego ilość zależy od naturalnej słodyczy, poziomu dojrzałości owoców i indywidualnych upodobań. Polecam dodawać stopniowo i sprawdzać:) Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem. Z tej porcji owoców wyjdzie około 10 słoiczków.


Pycha!

Więcej przepisów w tej kategorii

Przetwory

Podobne przepisy