
Pyszne powidła z agrestu to idealna propozycja dla miłośników domowych przetworów. Proces przygotowywania jest prosty, ale wymaga czasu.
Składniki:
5 kg agrestu,
500g-1 kg cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
Agrest obieramy i dokładnie myjemy. Wsypujemy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż owoce puszczą soki, potem przez około 15 minut na większym ogniu ciągle mieszając i na koniec zmniejszamy ogień do minimum.
Tak gotujemy około godziny, pamiętając, by mieszać co jakiś czas.
Następnego dnia również wstawiamy na najmniejszy ogień i gotujemy około 30 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Im częściej powtórzymy tę czynność, tym powidła będą bardziej gęste.
Drugiego lub trzeciego dnia w zależności od pożądanej gęstości do powideł dodajemy cukier. Jego ilość zależy od naturalnej słodyczy, poziomu dojrzałości owoców i indywidualnych upodobań. Polecam dodawać stopniowo i sprawdzać:) Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem. Z tej porcji owoców wyjdzie około 10 słoiczków.
Pycha!
Więcej przepisów w tej kategorii
Przetwory