
Idealne dla miłośników kwaśnych smaków! Dla nas najlepsze!
Składniki:
10 kg czarnej porzeczki,
1-2,5 kg cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
Czarną porzeczkę obieramy i dokładnie myjemy. Wsypujemy do dwóch garnków. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż owoce puszczą soki, potem przez około 15 minut na większym ogniu ciągle mieszając i na koniec zmniejszamy ogień do minimum.
Tak gotujemy od 1 do 1,5 godziny, pamiętając, by mieszać co jakiś czas.
Następnego dnia również wstawiamy na najmniejszy ogień i gotujemy około 30 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Im częściej powtórzymy tę czynność, tym powidła będą bardziej gęste.
Drugiego lub trzeciego dnia w zależności od pożądanej gęstości do powideł dodajemy cukier. Jego ilość zależy od naturalnej słodyczy, poziomu dojrzałości owoców i indywidualnych upodobań. Polecam dodawać stopniowo i sprawdzać:) Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem. Z tej porcji owoców wyjdzie około 20-25 słoiczków.
Najlepsze powidła, jakie jadłam!
Więcej przepisów w tej kategorii
Przetwory