Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Najlepsza wegańska przystawka

Image
Najlepsza wegańska przystawka vegestyl
Przystawka wegańska zawierająca tofu, sos sojowy, papryki, oliwki, awokado, oraz liście sałat. Przyjemna alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Idealna na śniadanie lub imprezę.

Składniki:

1 kostka naturalnego lub wędzonego tofu (najlepiej Sunfood - jest ono dość zwarte),
40-50 ml sosu sojowego najlepiej Tamari lub Shoyu bio ARCHE ( te sosy są w/g nas bardziej aromatyczne, a nie tylko słone),
2 papryki: czerwona, żółta,
alternatywa sera naturalnego do smarowania (Violife, Greenvie) lub np. awokado, czy wegański majonez,
czarne lub zielone oliwki,
rukola, świeży szpinak lub kilka lisków sałaty,
olej do smażenia,
wykałaczki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Tofu kroimy w plastry, podsmażamy na rumiano z każdej strony i na koniec podlewamy sosem sojowym. Trzeba robić tę czynność ostrożnie, bo dość mocno pryska. Tak przygotowane tofu jest chrupkie i lekko przypieczone.
Papryki dokładnie myjemy i kroimy w kawałki. Kolejno układamy składniki: serek, rukolę lub szpinak, tofu i oliwkę.

Składniki możemy modyfikować według upodobań. Takie kanapki bez pieczywa świetnie sprawdzają się na śniadanie, kolację, jako przekąska czy przystawka na imprezę.

Więcej przepisów w tej kategorii

Przystawki Śniadania

Podobne przepisy