Barszcz ukraiński

Składniki:

2 szklanki fasoli Jaś wcześniej namoczonej, (lub puszka białej fasoli),
3 duże buraki,
1 marchewka,
1/5 selera - korzeń,
1 pietruszka - korzeń
2-3 średnie ziemniaki,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
natka kopru i pietruszki,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
kawałek kapusty (wielkość pięści),
olej do smażenia,
alternatywa wegańska śmietanki do zabielenia, (zahartować, aby się nie zwarzyła),
przyprawy: sól i pieprz do smaku, papryka, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 2-3 łyżeczki majeranku.

 

Przygotowanie:

Fasolę Jaś gotujemy do miękkości i odcedzamy. 
Do garnka wlewamy około 3l wody, wrzucamy starte na tarce na grubych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy przyprawy - listek, ziele, paprykę. Kiedy warzywa są miękkie wrzucamy fasolę Jaś, pokrojone w kostkę ziemniaki i kapustę. Wrzucamy łyżeczkę przecieru pomidorowego i wszystko gotujemy kilka minut. 
Buraki kroimy w podłużne paseczki i dodajemy razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku. Nie gotujemy ich zbyt długo, aby były jeszcze chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni podsmażamy na rumiano cebulę, którą dodajemy do zupy zaraz po wrzuceniu buraków. Całość zabielamy i podajemy z natką pietruszki oraz świeżym koprem.

 

Wegańskie zakupy na