
Przygotowuje się ją z fasolki Jaś, tofu lub kotletów sojowych, koncentratu pomidorowego, cebuli i czosnku. Wartość smaku potrawy podkreślają przyprawy: sól, pieprz, ziołowy pieprz, chili, ziele angielskie, listek laurowy, kurkuma, cynamon, świeży imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, słodka i ostra papryka oraz sos sojowy.
Składniki:
500 g fasolki Jaś,
kotlety sojowe, lub tofu wędzone,
1 koncentrat pomidorowy,
cebula,
3-4 ząbki czosnku,
olej rzepakowy.
Przyprawy:
sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, ziele angielskie, listek laurowy, szczypta kurkumy, cynamonu, świeży imbir, szczypta gałki muszkatołowej, majeranek, czerwona papryka słodka i ostra, sos sojowy.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalać fasolkę wodą na całą noc. Koniecznie zimną wodą. Następnie odcedzamy ją i zalewamy ok. 1,5 litra wody. Gotujemy około godziny, odcedzamy i nalewamy świeżą wodę.
Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, koncentrat pomidorowy i ok. 50 ml sosu sojowego. Gotujemy.
Na patelni smażymy cebulkę i ugotowane wcześniej pokrojone w kostkę kotlety sojowe, lub tofu na złocisty kolor. Łączymy z fasolką, gdy ta jest już miękka. Dodajemy dużo majeranku. W razie potrzeby dosalamy jeszcze sosem sojowym.
Więcej przepisów w tej kategorii
Dania główne