Banoffee

Składniki na spód ciasta:

ok. 200 g suszonych daktyli,
4-6 śliwki suszone,
4 morele suszone,
2-3 łyżki zmielonych orzechów (nerkowca, pistacjowych, włoskich, laskowych) lub wiórki kokosowe,
3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych,
2 szczypty soli.

Składniki na krem:

1,5 - 2 szklanki namoczonychna min. 12h  orzechów nerkowca,
1 banan,
2-3 łyżki oleju kokosowego w postaci płynnej,
1-2 puszki mleczka kokosowego (stała część mleczka po 12 godzinach w lodówce),
*opcja dla lubiących bardzo słodkie - 2 łyżki syropu np. z agawy.

Pozostałe składniki:

3 - 4 banany,
garść borówki amerykańskiej,
świeże figi,
*opcjonalnie gorzka czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:

Daktyle, śliwki, morele zalewamy na kilka minut gorącą wodą. Gdy zmiękną odlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy.

Gotową masę wykładamy na spodzie  formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki.

Wcześniej namoczone na minimum 12 godzin orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę, dodajemy banana, syrop, olej oraz mleczko kokosowe. Mleczko oczywiście wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, oddzielamy część stałą i podgrzewamy delikatnie w rondelku do momentu, aż się rozpuści. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Obrane banany układamy w dowolny sposób w całości na spodzie ciasta, zalewamy masą i wkładamy do lodówki na min. 8 godzin. Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami.

* Przepis dla okrągłej formy na ciasto o średnicy około 17-18 cm.

Wegańskie zakupy na