Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Warzywna galareta z boczniakami

Image
Warzywna galareta z boczniakami vegestyl
Wegańska wersja tradycyjnej galarety, w której warzywa i boczniaki mieszają się w wyrazistym bulionie.

Składniki:

4-5 szt. średnich marchewek,
2 średnie pietruszki korzenne,
1/2 selera korzennego, 
1 kostka warzywna (bulionowa),
4 ząbki czosnku,
gałązka zielonego selera naciowego,
30-40 ml sosu sojowego Tamari,
przyprawy: pieprz grubo mielony, papryka ostra, chili, ziele angielskie, listek laurowy,
200-250 g boczniaków,
1 puszka groszku zielonego lub mrożonego,
pęk natki pietruszki,
20-25 g agaru,
ocet.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy ok. 3-3,5 l wody, wrzucamy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kostkę warzywną, czosnek, seler naciowy i pozostałe przyprawy wraz z sosem Tamari i gotujemy bulion.

Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągamy je z bulionu i kroimy w kostkę. Do bulionu wrzucamy wcześniej pokrojone w drobne paseczki boczniaki i gotujemy kilka minut.

Następnie dodajemy rozrobiony z niewielką ilością wody agar. Czekamy do momentu zagotowania. W tym czasie do niewielkich salaterek wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, groszek, pokrojone w kostkę warzywa.

Wszystkie salaterki zalewamy bulionem, czekamy, aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne Przystawki

Podobne przepisy