
Przepis na wegański rosół pełen warzyw, grzybów oraz aromatycznych przypraw. Składniki, takie jak seler, marchew czy por dodają mu intensywnego smaku, a sojowy sos i oliwa z oliwek przyjemnie go podkręcają.
Składniki:
3 - 3,5 l wody,
1 średniej wielkości obrana i przypalona cebula,
1 cebula razem ze złotą skórą,
5 ząbków czosnku,
3-4 średniej wielkości marchewki ( marchewki wg uznania, należy pamiętać, że nadają słodki smak),
1 seler korzenny,
3-4 średnie pietruszki korzenne,
1/3 zielonej części pora,
2 łyżki oliwy z oliwek, które dodajemy na koniec,
4-5 suszonych grzybów,
łodyga natki selera,
gałązka selera naciowego,
gałązka lubczyku,
liść kapusty (kapusta nadaje kwasowość i nie należy zwiększać tej ilości),
Opcjonalnie: plasterek czerwonej papryki, 2-3 pieczarki, kilka kawałków jarmużu, 1/4 jabłka, czy 3 pomidorki koktajlowe...
Przyprawy: 3-4 listki laurowe, 4-6 ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach, szczypta chili, 1/3 łyżeczki kurkumy, 4-5 łyżek sosu sojowego np. Tamari, lubczyk, sól, grubo mielony pieprz, plaster świeżego imbiru, zielona natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy.
Wrzucamy do garnka razem ze wszystkimi przyprawami poza solą, oliwą oraz sosem sojowym i zalewamy zimną wodą.
Czosnek obieramy ze skórek, 1 cebulę również i podpiekamy podzieloną na dwie części na suchej patelni.
Bulion gotujemy na najmniejszym płomieniu około 1,5-2 godzin. Najlepiej na początku na większym płomieniu poczekać, aż zacznie się gotować, a potem w zasadzie pozostawić na najmniejszym palniku. Na koniec dodajemy oliwę, solimy i dodajemy sos sojowy oraz ewentualnie grubo mielony pieprz. Podajemy najlepiej z domowym makaronem i posypujemy zieloną natką pietruszki.