Bigos słodko-kwaśny

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty,
1 batat starty na grubych oczkach tarki,
1 marchewka starta również na grubych oczkach,
1 drobno posiekana i zarumieniona cebula,
3-4 łyżki oleju do smażenia,
3 sztuki suszonych śliwek,
3-4 sztuki świeżych daktyli bez pestek,
1- 2 łyżki syropu z daktyli,
2-3 garści namoczonych i wypłukanych suszonych grzybów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 kostka wędzonego tofu,
przyprawy: ziele angielskie (5 szt.), listek laurowy (3 szt. ), pieprz grubo mielony, szczypta chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki kminku, 50 -100 ml  sosu sojowego Tamari.

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę dokładnie płuczemy i kroimy na drobniejsze kawałki. Gotujemy, odcedzamy, ponownie płuczemy i gotujemy. Robimy tak, kiedy kapusta jest bardzo kwaśna. Jeżeli nie jest pomijamy czynność. Najpierw wrzucamy grzyby, wszystkie przyprawy, marchewkę, batata, śliwki, daktyle, koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekaną i zarumienioną cebulkę. Gotujemy 1,5 godziny. Doprawiamy na słoność sosem tamari i na słodkość syropem z daktyli. Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę i zarumienione skwarki z tofu. Bigos jest dla wszystkich, którzy lubią mocne i wyraziste smaki. Powinien być kwaskowy, ostry i lekko słodki.

Wegańskie zakupy na