Młoda kapusta

Składniki:

1 sztuka młodej kapusty,
2 marchewki,
1 duża cebula,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 pomidor,
ok. 250 ml pulpy pomidorowej,
2 ząbki czosnku,
pęk koperku,
przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, pieprz lub chili, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól lub sos Tamari,
ok. 190 g wędzonego tofu (kostka),
olej do smażenia.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy pulpę, pomidory z puszki, pokrojonego i wcześniej obranego ze skórki pomidora, czosnek, starte na tarce na grubych oczkach marchewki, ziele angielskie i listki laurowe oraz pozostałe przyprawy (ilość według uznania). Gotujemy do momentu, aż marchewka będzie miękka, natomiast pomidorki lekko odparują. Młodą kapustę myjemy, szatkujemy i wrzucamy do garnka. Na patelni podsmażamy cebulkę i również dodajemy do reszty. Całość gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na koniec ewentualnie doprawiamy i posypujemy koperkiem.
Bigos bardzo fajnie smakuje z dodatkiem wędzonego tofu. Wystarczy kostkę tofu pokroić na plastry i podsmażyć z obydwu stron na oleju. 

Wegańskie zakupy na