Gołąbki z ryżem

Składniki:

kapusta włoska,
1 szklanka wypłukanego i namoczonego ryżu,
500 g pieczarek drobno posiekanych,
1/2 cebuli,
3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów krojonych lub gałązka świeżych,
1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
pęk kopru,
olej do smażenia,
przyprawy: sos Tamari, sól, pieprz, chili, ziele angielskie, listek laurowy.

Przygotowanie:

1. Na patelni podsmażyć cebulę, pieczarki i doprawić sosem Tamari, chili i pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowany ryż i dokładnie wymieszać cały farsz.
2. Każdy liść kapusty wrzucamy do wrzątku, aż zmięknie i obcinamy zgrubienie, aby łatwiej można było formować gołąbki.  Nakładamy farsz i zawijamy do środka z każdej strony.
3. Na dnie garnka umieścić kilka liści kapusty, czosnek, położyć gołąbki, dodać wodę, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, doprawić i gotować ok. 30 minut. Całość posypać koperkiem. 

Wegańskie zakupy na