Gołąbki z ryżem

Składniki:

kapusta włoska,
1-1,5 szklanki wypłukanego, namoczonego i przegotowanego kilka minut ryżu,
400-500 g pieczarek drobno posiekanych,
1/2 cebuli,
3 ząbki czosnku,
2-4 łyżki granulatu sojowego,
1 puszka pomidorów krojonych,
1/2 koncentratu pomidorowego,
pęk kopru,
olej do smażenia,
przyprawy: sos Tamari, sól, pieprz, chili, ziele angielskie, listek laurowy.

Przygotowanie:

1. Na patelni podsmażyć cebulę, pieczarki, granulat i doprawić sosem Tamari, chili i pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowany ryż i dokładnie wymieszać.
2. Wyciąć głąb ze środka kapusty, włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 5-10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 2-5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowany farsz.
3. Na dnie garnka umieścić kilka liści kapusty, czosnek, położyć gołąbki, dodać wodę, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, doprawić i gotować ok. 30-40 minut. Całość posypać koperkiem. 

Wegańskie zakupy na