Gołąbki bez zawijania

Składniki:

250 g ryżu ( ryż do sushi, powinien być kleisty),
500 g pieczarek,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki granulatu sojowego,
1/4 niewielkiej kapusty,
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy,
pęk koperku,
2 puszki krojonych pomidorków bez skórki lub pulpa,
sos sojowy Tamari,
garść zielonego świeżego jarmużu,
oliwa z oliwek,
Przyprawy: sól, pieprz, chili, 2-3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w/g przepisu z opakowania. Pieczarki siekamy bardzo drobno, podobnie cebulę i przesmażamy. Kiedy ryż jest gotowy łączymy go z pieczarkami i cebulą oraz wrzucamy posiekaną drobno i sparzoną kapustę z jarmużem. Na koniec wrzucamy granulat sojowy, mąkę z ciecierzycy, przyprawiamy do smaku. Formujemy kuleczki i układamy w naczyniu do zapiekania. Osobno przygotowujemy sos pomidorowy z przyprawami, czosnkiem i polewamy nim kuleczki. Całość zapiekamy jeszcze w piekarniku przez ok. 15 minut i posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

Wegańskie zakupy na