
Wegańskie warzywa z woka. Przepis zawiera czerwoną fasolkę, jarmuż, czosnek, cebulę, marchew, por, seler i wędzone tofu. Idealne dla miłośników zdrowej i smacznej kuchni wegańskiej. Składniki kuszą swoim smakiem i są łatwe do przygotowania.
Składniki:
1 puszka wypłukanej czerwonej fasolki,
60-100 g jarmużu,
3-4 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 marchewka,
1/3 pora,
1/4 selera korzennego,
kawałek świeżego imbiru,
1/2 kostki wędzonego tofu,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, sos Tamari.
Przygotowanie:
Do przygotowania warzyw potrzebny będzie duży wok najlepiej żeliwny. Wlewamy odrobinę oleju na rozgrzanego woka, następnie w odpowiedniej kolejności przygotowane składniki.
Najpierw zgnieciony i posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany imbir podsmażyć kilka minut, potem dodajemy, wędzone tofu podsmażamy i dodajemy do wszystkiego sos Tamari.
Na koniec wrzucamy pokrojone w paseczki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, rozdrobniony jarmuż, por, fasolkę.
Warzywa powinny dusić się krótko i na największym palniku, aby były jeszcze chrupkie.
* Tak naprawdę na woku można przygotować różne warzywa, to co aktualnie mamy dostępne. W przepisie są oczywiście przykładowe składniki.
Więcej przepisów w tej kategorii
Dania główne