Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Fasolka cukrowa z tofu w sosie curry

Image
Fasolka cukrowa z tofu w sosie curry vegestyl
Przepis na wegańską fasolkę cukrową z tofu w sosie curry. Kompozycja składa się m.in. z marchewki, śmietanki kokosowej i bakłażana. Doskonałe danie dla wegan.

Składniki:

200 g fasolki cukrowej,
1 cebula,
1 marchewka,
1 kostka tofu naturalnego, 
100 ml śmietanki kokosowej,
Przyprawy: 1 łyżka curry, sól, olej.

Składniki dodatkowe:

ryż,
1 łyżka margaryny wegańskiej, 
szczypta soli czarnej himalajskiej, 
sos sojowy Tamari, 
1 bakłażan.

Przygotowanie:

Tofu naturalne kroimy w paski i podsmażamy na patelni na złocisty kolor.

W oddzielnym naczyniu najlepiej na woku (patelni), podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, odsuwamy ją delikatnie na bok i w wolne miejsce na olej wrzucamy przyprawę curry, podsmażając ją przez kilka sekund.

Następnie wrzucamy pozostałe składniki - fasolkę, pokrojoną w paski marchewkę i wcześniej podsmażone tofu. Wszystko mieszamy, dodając sól i odrobinę wody. Dusimy około 5-10 minut. Ważne, aby warzywa pozostały chrupiące. Na koniec zalewamy wszystko śmietanką kokosową i mieszamy.

* Danie to, super smakuje z ryżem, do którego wrzucamy 1 płaską łyżkę margaryny Alsan oraz szczyptę soli czarnej himalajskiej i łyżeczkę sosu sojowego Tamari. Można również jako dodatek podać grillowanego bakłażana z dodatkiem sosu sojowego Tamari.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne

Podobne przepisy