Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Bakłażan marynowany

Image
Bakłażan marynowany vegestyl
"Wegański przepis na marynowane bakłażany. Składniki obejmują grillowane bakłażany, cebulę, żurawinę, aromatyczne zioła i sos sojowy. Następnie marynowane w zalewie z octu i cukru."

Składniki:

3 grillowane lub upieczone w piekarniku bakłażany,
2 cebule,
garść suszonej żurawiny,
4 listki laurowe,
gałązka świeżego rozmarynu,
olej słonecznikowy lub z winogron,
ocet,


Przyprawy:  sól, ziele angielskie, pieprz mielony oraz w ziarenkach, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka gorczycy, 2 goździki, sos Tamari.

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy na centymetrowe paski, solimy lub kropimy delikatnie sosem sojowym. Pieczemy w piekarniku lub grillujemy.

Cebulę kroimy w krążki i umieszczamy w zalewie z octu i cukru.

Upieczone bakłażany przekładamy do naczynia, dodajemy przyprawy, zioła, cebulę, żurawinę. Mieszamy.  

Wszystko przekładamy do słoika i szczelnie zakręcamy i marynujemy minimum 1 dzień w chłodnym miejscu.

Wszystko przekładamy do słoika i szczelnie zakręcamy i marynujemy minimum 1 dzień w chłodnym miejscu. 

Więcej przepisów w tej kategorii

Przetwory Przystawki

Podobne przepisy