Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki na zalewę:

10 szklanek wody,
2 szklanki octu 10%,
2 szklanki cukry trzcinowego,
2 łyżeczki soli,

musztarda sarepska.

Składniki na słoiczki:

ok. 8 kg ogórków umytych, obranych i pokrojonych w ćwiartki,
4-5 średnich marchewek,
czosnek,
gorczyca,
listek laurowy,
ziele angielskie,
koper lub zielona natka selera.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na zalewę gotujemy. Kiedy delikatnie ostygnie dodajemy musztardę sarepską - 1 słoiczek i wszystko razem mieszamy. W słoiczkach umieszczamy ogórki z dodatkami i wlewamy przygotowaną zalewę tak, by pokryła ogórki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w dowolny sposób.

* Porcja mniej więcej na 15 średnich słoiczków.

Wegańskie zakupy na