Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Tofucznica

Image
Tofucznica vegestyl
"Wegański przepis na tofucznicę! Składniki to tofu, cebula, tempeh, sól, płatki drożdżowe, kurkuma, szczypiorek i pieprz. Uwaga - do smaku można dodać tempeh."

Składniki: (porcja na 2 osoby)

200 g tofu naturalnego,
1 cebula,
1/3 kostki tempehu (opcjonalnie),
1 płaska łyżeczka czarnej soli himalajskiej,
3 płaskie łyżki płatków drożdżowych,
2 łyżeczki kurkumy (opcja dla lubiących kurkumę),
szczypiorek,
olej do smażenia,
pieprz grubo mielony.

*1/3 kostki tempehu wędzonego pokrojonego w drobną kostkę (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz tempeh do momentu, aż wszystko się zarumieni.

Wrzucamy drobno rozgniecioną kostkę tofu. Dodajemy ok. 150 -200 ml  wody i kolejno sól czarną, płatki drożdżowe, kurkumę. Mieszamy bardzo dokładnie i czekamy, aż woda odparuje.

Na koniec wrzucamy posiekany drobno szczypiorek i grubo mielony pieprz. Tofu ma zupełnie inną konsystencję od jajek i bardzo ważne jest, aby podusić razem z przyprawami i dodatkiem wody na patelni. Tofucznica zrobiona w ten sposób nie jest mdła, ma piękny kolor i rozpływa się w ustach.

* Opcjonalnie można dodać pokrojony w kostkę i podsmażony tempeh.

Więcej przepisów w tej kategorii

Śniadania

Podobne przepisy