
"Wege fondue z warzywami! Przepis zawiera ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oraz wegańskie substytuty dla serów, na przykład mozzarella marki GreenVie. Dodatkowo, posypujemy danie zmielonymi orzechami i przyprawiamy do smaku."
Składniki:
2 ziemniaki,
1 marchewka,
1/2 cebuli,
3 ząbki czosnku,
50-100 ml białego wina,
125 g alternatywy sera do pizzy mozzarella (GreenVie),
ok. 20 szt. zmielonych migdałów, lub orzechów włoskich,
przyprawy: 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, pieprz, chili, sól, gałązka rozmarynu, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki kurkumy.
Jako dodatek np. bataty, pieczywo, kalafior.
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy już jest zarumieniona, dodajemy ziemniaki, marchewkę, przyprawy i ok. 100 ml wody.
Dusimy do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wyciągamy listki laurowe, ziele i gałązkę rozmarynu, a następnie blendujemy.
Ponownie przekładamy na patelnię i dodajemy białe wino oraz zmielone migdały i startą na bardzo drobnych oczkach alternatywę sera. Możemy w razie potrzeby doprawić i dodać odrobinę wody.
* Wspaniale smakuje z warzywami, grzankami, świeżym pieczywem……najczęściej podajemy z upieczonymi w piekarniku batatami oraz kalafiorem.