Fondue

Składniki:

2 ziemniaki,
1 marchewka,
1/2 cebuli,
3 ząbki czosnku,
50-100 ml białego wina,
125 g alternatywy sera do pizzy mozzarella (GreenVie),
ok. 20 szt. zmielonych migdałów, lub orzechów włoskich,
przyprawy: 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, pieprz, chili, sól, gałązka rozmarynu, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki kurkumy.
Jako dodatek np. bataty, pieczywo, kalafior.

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy już jest zarumieniona dodajemy ziemniaki, marchewkę, przyprawy i ok. 100 ml wody. Dusimy do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wyciągamy listki laurowe, ziele i gałązkę rozmarynu, a następnie blendujemy. Ponownie przekładamy na patelnię i dodajemy białe wino oraz zmielone migdały i startą na bardzo drobnych oczkach alternatywę sera. Możemy w razie potrzeby doprawić i dodać odrobinę wody.

* Wspaniale smakuje z warzywami, grzankami, świeżym pieczywem……najczęściej podajemy z upieczonymi w piekarniku batatami oraz kalafiorem. 

 

Wegańskie zakupy na