Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Pchali gruzińskie

Image
Pchali gruzińskie vegestyl
"Wegańskie pchali gruzińskie - aromatyczne kule z buraków i orzechów włoskich. Przyprawy i kolendra dodają wyrazistości, a granat - wyjątkowego wykończenia."

Składniki:

300 g upieczonych lub ugotowanych na parze buraków,
150 g orzechów włoskich,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki, kolendra,
1/2 nasion granatu,
1 łyżeczka zgniecionych nasion kolendry, 
przyprawy: sól, pieprz, chili, tymianek, majeranek.

Przygotowanie:

Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie rozdrabniamy blenderem podobnie, jak orzechy włoskie.

Rozdrobnione buraki i orzechy łączymy razem, dodajemy wyciśnięty lub bardzo drobno posiekany czosnek, ocet winny, zgniecione nasiona kolendry, majeranek, tymianek, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę i doprawiamy przyprawami.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Z tak uzyskanej masy formujemy kulki i posypujemy granatem, pozostałą pietruszką i kolendrą. 

Więcej przepisów w tej kategorii

Przystawki Sałatki i surówki Śniadania

Podobne przepisy