Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Kalarepa & Szpinak

Image
Kalarepa & Szpinak vegestyl
Wegańska potrawa z kalarepy i szpinaku. Składniki to świeży szpinak, kalarepa, czosnek, oliwa z oliwek i aromatyczne przyprawy. Całość podawana z grzankami, doskonałe na wegańską kolację.

Składniki: (porcja na 2 osoby)

1-2 szt. kalarepy łącznie z liśćmi, ale bez łodyg,
400-500 g świeżego szpinaku,
1 sztuka całego czosnku,
oliwa z oliwek,
pomidorki koktajlowe,

Przyprawy: sól, pieprz, chili, płatki drożdżowe.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy delikatnie oliwę i wrzucamy obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie dodajemy kalarepę pokrojoną w krążki i jej liście. Doprawiamy. Kiedy kalarepa zmięknie,  wrzucamy szpinak i jeszcze raz doprawiamy. Czekamy, aż woda ze szpinaku odparuje i gotowe.

Całość posypujemy płatkami drożdżowymi lub wegańską alternatywą parmezanu. Podajemy z grzankami.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne Przystawki Sałatki i surówki

Podobne przepisy